Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft geen goed woord meer over voor de huidige Griekse regering. Hij roept de Grieken op ‘ja’ te zeggen tegen de eurozone en Europa bij het referendum van zondag.

Dat bleek maandag bij de persconferentie die Commissie-voorzittter Juncker gaf, naar aanleiding van de aankondiging van de Griekse premier Alexis Tsipras om zondag 5 juli een referendum te houden.

Waar het referendum precies over gaat is nog niet duidelijk, maar recente voorstellen van de schuldeisers van Griekenland voor hervormingen en bezuinigingen in ruil voor financiële steun vormen waarschijnlijk de basis.

Juncker deed een direct appèl op de Griekse bevolking om bij het referendum van aanstaande zondag ‘ja’ te stemmen, ongeacht de precieze vraag die dan voorligt. “Met een ja zegt de Griekse bevolking ja tegen de voorstellen die we gisteren hebben gepubliceerd. Een ‘nee’ betekent nee zeggen tegen de eurozone en Europa.”

Zondagmiddag publiceerde de Europese Commissie de maatregelen die vrijdagnacht op tafel lagen, voordat de Griekse onderhandelaars zich terugtrokken. Zie ook: dit is het aanbod waar Tsipras voor is weggelopen.

Juncker: schuldseisers vaak socialer dan Griekse regering

Juncker ging maandagmiddag uitgebreid in op de meest recente voorstellen. De voorzitter van de Europese Commissie claimde dat het om een sociaal en evenwichtig pakket ging, bijvoorbeeld zonder directe pensioenkortingen en zonder directe salarisverlagingen.

Volgens Juncker moesten de schuldeisers hun Griekse onderhandelingspartners er diverse keren op wijzen dat Griekse voorstellen pijnlijker uitpakten voor zwakke bevolkingsgroepen, dan wat de schuldeisers voor ogen hadden.

Ook hadden de schuldeisers grote moeite om de Griekse regering ervan te overtuigen dat een bezuiniging van 400 miljoen euro op het Griekse leger redelijk is, evenals een belastingverhoging voor Griekse rederijen. Deze maatregelen waren bedoeld enerzijds om de bevolking te ontzien en aan de andere kant groepen met een gevestigd belang aan te pakken. De Griekse scheepvaartsector betaalt nu nauwelijks belasting op grond van een speciaal regime.

Volgens Juncker was er zelfs bereidheid om te praten over schuldreductie voor Griekenland en was de Commissie bezig met een speciaal investeringspakket van 35 miljard euro voor Griekenland. "Ik hoef geen nieuwe voorstellen te doen vandaag", concludeerde de Commissie-voorzitter.

Naar eigen zeggen had Juncker afgelopen donderdag nog gesproken met de Griekse premier Tsipras en was hij niet geïnformeerd over diens voornemen om op het laatste moment een referendum uit te schrijven. Juncker voelde zich afgelopen weekend "een beetje verraden", zo gaf hij aan. "Ik was teleurgesteld, politiek en als mens."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl